Президентът Румен Радев продължава консултациите с партиите в 48-ото Народно събрание. Днес ще разговаря с представителите на парламентарната група на „Възраждане“, от 14:30 ч. на „Дондуков“ 2. Срещата е в рамките на консултациите, които държавният глава прави, съгласно Конституцията, с парламентарните сили в новото Народно събрание, преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство. Румен Радев вече разговаря с ГЕРБ – СДС, „Продължаваме Промяната“ и ДПС.
Позицията на президента Радев е, че е важно политическите партии да осъзнаят необходимостта от конструктивен диалог, компромиси и определяне на ясни общи цели в името на бъдещето на България. Цикълът "избори след избори" не е най-доброто решение, така че връчването на първия мандат ще зависи и от хода на консултациите, коментира президентът.
Като подчерта, че следва строго процедурата по Конституция, вчера държавният глава изрази надежда партиите да оценяват даденото допълнително време за конструктивен диалог. Надявам се да се възстанови диалогът и да имаме конструктивност в разговорите и преговорите между партиите, каза Радев. Преговорите за съставяне на правителство са между партиите, а не между президента и партиите, посочи още той. Румен Радев призова партиите и да уточнят помежду си, в случай че не се състави редовно правителство, кога да бъдат проведени следващи избори, които по Конституция са два месеца след разпускане на Народното събрание. "Ако вървим по процедура, без забавяния и „времеви бонуси“ и ако се случи да не могат да излъчат правителство, по Конституция изборите ще бъдат януари или февруари. Нека партиите се уточнят помежду си какво искат и кога искат, ако се стигне дотам", призова президентът.
Най-доброто решение за България сега са нови избори, каза вчера лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Той припомни условията, при които от „Възраждане“ биха подкрепили мандат за правителство на друга партия - референдум за членство на България в еврозоната, да не се купуват нови „хартиени самолети“ от САЩ, да не се предоставя въоръжение за Украйна, както и страната ни да организира действия, с които да започне поетапно предоговаряне на членството си в Европейския съюз.
Костадинов допусна още възможността от „Възраждане“ да отидат на експертни разговори с ГЕРБ-СДС, ако бъдат поканени, но добави, че не вижда в какво отношение и къде биха могли да намерят пресечни точки. По думите му те са на диаметрално различни мнения по всички важни въпроси, които в момента вълнуват българското общество. На консултациите при президента Костадин Костадинов каза, че ще поставят въпроса за свикване на референдум за въвеждане на еврото у нас. Ако президентът откаже, от „Възраждане“ ще създадат инициативен комитет и ще започнат да събират подписи.