Президентът на Косово Вьоса Османи и американският посланик в Прищина Джефри Ховениер разговаряха снощи за най-новите събития в северната част на страната, съобщиха местните медии, като цитират съобщение на кабинета на Османи.
"Президентът Османи подчерта ангажираността на институциите на Република Косово да гарантират сигурна среда за всички граждани на страната в пълна координация със САЩ и европейските съюзници", се казва в съобщението.
Американското посолство в Прищина подчерта вчера, че оттеглянето на косовските сърби от институциите в страната не е решение за сегашните спорове и има потенциал да ескалира допълнително напрежението на място.
"Всички засегнати страни трябва да направят стъпки да намалят напрежението и да осигурят мир и стабилност. Действия и реторика, които увеличават възможността за насилие, поставят в ненужна опасност живота на невинни хора и на членовете на международните мироподдържащи сили", посочва в съобщение американското посолство.
Косовският премиер Албин Курти на свой ред разговаря снощи с командващия КейФОР генерал-майор Анджело Микеле Ристуча за ситуацията в Северно Косово, съобщи косовското правителство.
"Обсъдени бяха ангажиментът и координацията между правителството, институциите на Република Косово и мироподдържащите сили на НАТО в Косово (КейФОР) в служба на мира, както и поддържането на обществения ред и сигурност за всички граждани на Косово", се казва в съобщението.
На срещата с командващия КейФОР присъстваха и вицепремиерът за европейските интеграции, развитието и диалога Бесник Бислими и министърът на вътрешните работи Джелял Свечля.