"Разказът" e изложба на студенти от Висшето училище за приложно изкуство в Прага, която ще бъде представен в София. Откриването е на 9 ноември в Чешкия център, съобщават организаторите. 
Събитието е част от петото издание на международния фестивал за дизайн "Мелба".

"Разказът" имаше своята премиера в Троян през октомври т. г. и представи избрани творби на студенти от ателието по керамика и порцелан на Висшето училище за приложно изкуство в Прага. Работите са създадени по проектна задача през летния семестър на 2021/2022 академична година. На студентите е възложено да си изберат конкретен артефакт от отворения депозиторий на Музея на приложното изкуство в Бърно, да идентифицират неговата история и да го отразят в своя собствена работа. Чешките студенти са от класа на известния майстор на керамика и порцелан Милан Пекарж. 
"Представените работи концептуално създават субективен разрез на историята на европейската керамична продукция. Откриваме творби, които са отглас на средновековни артефакти, традиционни начини за създаване на народна керамика и на първите порцеланови манифактури, както и на технологични феномени и съвременни автори", казват организаторите.