Повече българи, отколкото чужденци, са нощували в Търговищка област през август. Местата за настаняване в региона отчитат и ръст в приходите от нощувки. През месеца те са 233 100 лева, което е с 22,5 на сто повече в сравнение с август 2021 г., съобщават от Териториалното статистическо бюро - Североизток. 
Данните статистиката обобщава от функциониралите в областта 14 места за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Броят на стаите в тях е 273, а на леглата - 525, уточнява Боян Бончев, главен експерт в отдел "Статистически изследвания".
Общият брой на нощувките, регистрирани през август тази година, е 3455. Това е с 3,4 процента повече в сравнение със същия месец на миналата година. Бончев уточни, че нощувките от чуждестранни туристи намаляват с 5,1 на сто, а при тези от български граждани има ръст от 6,3 процента. С най-голям относителен дял на реализираните нощувки от чужденци в местата за настаняване в областта е Турция – 59 процента, следват Германия - 12,9 на сто и Франция - 4,5 процента.
Общата заетост на леглата в местата за настаняване за разглеждания период е 21,2 на сто и в сравнение със същия месец на предходната година нараства с 1,4 процентни пункта.