Представители на политическите сили обсъдиха в сградата на парламента въпроса с присъствието на посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова на тържественото откриване на 48-ото Народно събрание.
Срещата е по инициатива на "Демократична България", които в началото на седмицата поискаха руският посланик да не бъде поканен на първото заседание на новия парламент на 19 октомври. Срещу това тогава възразиха от "Възраждане".
Вчера лидерът на най-голямата политическа сила в парламента Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ няма да влязат в Народното събрание на първото заседание, ако там е руският посланик Елеонора Митрофанова.
На влизане в сградата на парламента днес Андрей Гюров от "Продължаваме Промяната" каза пред журналисти, че са изразили своята позиция още на организационната среща за старта на парламента в началото на седмицата. Нашето място е в залата, а не на Митрофанова, коментира той. 
Хамид Хамид от ДПС също каза, че г-жа Митрофанова няма място на първото заседание. 
Георги Самандов от "Български възход" посочи, че има протокол на външно министерство, който се спазва. Поканата не е персонална, тя е до целия дипломатически корпус, така че поканен е целият дипломатически корпус, уточни той.
От "БСП за България" обявиха, че ще направят изявление след срещата на политическите сили в парламента. На влизане в сградата от "Възраждане" не коментираха отново въпроса. 
Вчера от пресцентъра на парламента съобщиха за БТА, че към днешна дата няма изпратени покани до официалните гости за откриването на 48-ото Народно събрание. По процедура поканите се изпращат след като указът на президента за свикване на първото заседание се обнародва в "Държавен вестник", а това се очаква да ще стане в петък.