Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) окачестви последните масирани руски ракетни удари срещу редица големи градове в Украйна като "терор" срещу мирното население, предаде ДПА.
"Тези отвратителни военни действия демонстрират пълно незачитане и нарушаване на международното право, включително на международното хуманитарно право", посочиха снощи в съвместно изявление ръководителите на ОССЕ.
"Единственият мотив зад тези брутални и жестоки действия е да се всява ужас и да се компенсират неуспехите в постигането на тактически и стратегически цели", казаха ръководителите на организацията, включително полският външен министър и председател на ОССЕ Збигнев Рау и генералният секретар на ОССЕ - германката Хелга Мария Шмид.
Русия е една от 57-те държави членки на ОССЕ. От години базираната във Виена организация следеше за спазването на крехкото прекратяване на огъня между украинската армия и проруските сепаратисти в Източна Украйна. След началото на руската инвазия в Украйна през февруари наблюдателите на ОССЕ напуснаха страната, посочва ДПА.