Има голямо търсене за жилища в комплекси от затворен тип, балон на имотния пазар няма, тъй като ръстът на доходите е по-голям от ръста на цените, а банките всъщност кредитират предпазливо, като клиенти са им основно хора с доходи доста над средните. Такива тези развиха лекторите на Real Estate Business Forums 2024, който се проведе вчера в Русе.    

На традиционното вече ежегодно събитие екипът на портала за недвижими имоти Imoti.net заедно с водещи специалисти от бранша очертаха тенденциите за развитие на пазара в Русе и страната.
Търсенето на нови, по-качествени жилища остава високо като превес на пазара имат купувачите, каза представителят на агенция „Ера“ за Русе Надежда Няголова. Тя подчерта, че прогнозите от миналата година, че пазарът ще продължи възходящото си движение, а покачването на лихвите ще бъде минимално, са се оправдали в пълна степен. Според нея се наблюдава тенденция по-състоятелните русенци да се изнасят от центъра на града към периферията му и вече се усещала остра липса на комплекси от затворен тип, каквито има във всички други по-големи градове в страната.
За нуждата от такива луксозни жилищни комплекси, с максимална височина до 12 метра или максимум 4 етажа, с жива охрана, видеонаблюдение, зелени територии, обособени паркоместа, детски площадки и др. говори и главният архитект на Русе Иван Ениманев. Вече била проведена среща по този въпрос с камарата на архитектите, тъй като тези зони с ниско застрояване трябва да бъде инициирани от проектантите.
Архитектът трябва да покаже на инвеститора как трябва да изглежда един такъв комплекс. Има бъдещо развитие към така наречените вилни зони на град Русе. Тази година сме започнали частично изработване на улична регулация в част от тях. Имаме концепцията да превърнем част от вилните зони в зона за жилищно нискоетажно строителство - до 10 м. Има няколко местности, които в момента се развиват. Това е местност „Кръста“ от горната страна на бул.“България“. Парцелите там ще бъдат с улична регулация може би в началото на следващата година, каза Ениманев.
В последните три години ръстът на доходите изпреварва с 6 на сто поскъпването на жилищата, така че те стават все по-достъпни, обясни икономистът Мирослав Владимиров. Според него увеличеният брой на сделките през последното тримесечие след миналогодишния спад показва, че купувачите са разбрали, че срив на цените няма да има. Владимиров посъветва младите семейства, които теглят дългосрочни кредити, да предпочетат оферти с фиксирани лихви, тъй като това би намалило рисковете за в бъдеще.
Експертът на Пощенска банка Николай Лазаров изнесе данни за кредитирането в Русе, чийто обем нараства с 20% в сравнение с предходната година. Кредитополучателите обаче са със среден нетен доход от 1800 лева месечно, което за нашия град е една доста добра заплата.