Върлуващата в Румъния африканска чума заплашва близо 100 хил. прасета в Русенско, а държавата се бави с въвеждането на мерки, които да предотвратят пренасянето на смъртоносния за животните вирус през границата. За това алармираха на обща пресконференция вчера представителите на трите най-големи свинекомплекса в региона - в Голямо Враново, Бръшлян и Николово, д-р Миленка Димитрова, д-р Христо Груев, д-р Христо Стойков и Мариана Киселова. Те настояха за извънреден контрол на граничните пунктове при Русе и Силистра, тъй като болестта вече е регистрирана в намиращата се само на 200 км област Тулча.
Още преди два месеца на среща в Бръшлен алармирахме за опасността, когато африканската чума беше на 750 км от нас. Сега е само на 200 км, а междувременно не е направено нищо, смятат животновъдите. Те настояха за тотален контрол върху влизащите в страната автомобили и хора от Румъния, като се забрани внасянето в страната ни на всякакви месни продукти, колбаси и дори приготвени за път сандвичи, чрез които заразата може да се пренесе. Вирусът не е опасен за хората, но е фатален за прасетата, които при заболяване трябва да се унищожат.
Свинекомплексите са взели всички възможни мерки, за да ограничат достъпа на потенциалните носители на заразата до животните им и това всъщност е основното, което е предприето до момента. Контролът върху вноса на месни продукти е затегнат, но с началото на летния сезон движението на автомобили и автобуси от Румъния, Украйна и Молдова към България се увеличава. Част от екшън плана за предотвратяване на заразата е засиленото отстрелване на диви свине, които могат да мигрират на разстояния 80-100 км и често се случва да преплуват Дунав. 
Такъв тотален контрол, за какъвто свиневъдите настояват, трудно може да се въведе на вътрешна за ЕС граница каквато е нашата с Румъния и за това е необходимо решение на правителствено ниво, обясни д-р Георги Дяков - директор на Областна агенция по безопасност на храните - Русе. Според него, държавата отдавна има разработен план за предотвратяване на заразата и всичко предвидено вече е направено. Нови изследвания обаче изведнъж са разширили кръга на възможните преносители. 
"Доскоро се смяташе, че само сурови меса могат да пренасят заразата, но се оказа, че това не е така. 3 от 4 проверени в Румъния колбаси са се оказали с вируса", обясни Дяков.