Музикално-поетичен спектакъл „Аз съм Сириус“, посветен на поетесата Ваня Петкова, ще се състои на 14 юни (петък) в културно-информационния център „Безистен“ в Ямбол, съобщават в културния афиш на Общината. Събитието е първото в празничната програма за Деня на Ямбол – Свети Дух.
Рецитал-моноспектакъл по стихове на Ваня Петкова ще поднесе нейната дъщеря – журналистката Оля Ал-Алхмед. В мултимедиен филм ще оживеят най-ярките моменти от живота на поетесата, най-известните и най-неизвестните ѝ стихове. Спектакълът ще прозвучи с музикален съпровод в изпълнение на Оля Ал-Ахмед, а режисьор е внукът на поетесата – Джоузеф Ал-Ахмед.
Поетичната вечер ще е съпроводена и от изложба на 38 творби на Ваня Петкова. Те са използвани като илюстрации в антологията „Аз съм Сириус“, която излезе през април тази година и е посветена на 80-ата годишнина от рождението на голямата българска поетеса.
Ваня Петкова е сред трите български поетеси, заедно с Елисавета Багряна и Блага Димитрова, влезли в най-голямата трансконтинентална англоезична енциклопедия за жените поетеси – гении. Авторка е на 35 книги, сред които 25 стихосбирки, 6 романа, и 4 новели. Преводачка е от украински, руски, английски, арабски, сърбохърватски, немски, и испански. Поезията ѝ е преведена и издадена на 13 езика, сред които японски, арменски и арабски. Поетесата често e определяна като „бунтарката“ и „най-космополитната“ личност в българската литература.