От началото на годината, с цел закрила, от семействата си са били изведени 26 деца, като най-малкото, на което е предоставена закрила, е било на пет дни. Това съобщи за БТА директорът на Регионалната дирекция „Социално подпомагане“(РДСП) в Кърджали Цветомир Хаджиев.
Той обясни, че според закона децата биват настанявани извън семейството при шест хипотези, но най-често приложими са четири от тях. Това са случаите когато: родителите са починали, неизвестни или лишени от родителски права; когато за децата трайно не се полагат грижи; когато родителите или попечителите са в трайна невъзможност да ги отглеждат; и когато дете е жертва на насилие в семейството.
Цветомир Хаджиев уточни, че пеленачето е било изоставено след раждането му и допълни, че най-голямото изведено от семейството му дете е на 17 години. 
В над една трета от случаите децата са били изведени заради трайно неполагане на грижи за тях. При пет от децата мярката е наложена заради невъзможност на родителите им да ги отглеждат, и в един от случаите – заради починал родител.
Директорът на РДСП обясни също, че в половината от случаите на приложената мярка с цел закрила децата са настанени при роднини. Три от децата са дадени в приемни семейства, други седем - в Центрове за настаняване от семеен тип за деца с или без увреждания, и три - в Дом за медико-социални грижи. 
За сравнение, през деветте месеца на 2021 г. от дома си са били изведени 24 деца от област Кърджали, или с две по-малко. През настоящата 2022 г. в семействата си са били реинтегрирани 12 деца, като част от тях са били изведени през предходен от отчитания период.
Цветомир Хаджиев обясни също, че през настоящата година е нямало случай, в който дете да бъде изведено от семейството си за втори или последващ път. „Такива случаи сме имали в предходни години, но много рядко“, коментира той.