Чавушоглу обяви след преговори с либийски представители в Триполи, че са били подписани две споразумения, едното от които за сътрудничество в сферата на енергетиката, а по-късно днес може да бъде подписан отделен меморандум за добив на газ
Турция ще продължи да оказва цялостна подкрепа на Либия, включително за осигуряване на политическа стабилност в страната, заяви днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу, който днес е на посещение в Триполи, предаде турската държавна телевизия ТРТ-Хабер.
Винаги сме били и ще бъдем на страната на Либия и нейния народ. За нас Либия е единна и неделима. Въз основа на тази позиция проведохме разговори в Триполи. Готови сме да подкрепим нашите либийски братя по всички начини, за да осигурим стабилен мир в страната възможно най-скоро, каза Чавушоглу пред журналисти.
Той заяви, че след преговорите с либийските представители са били подписани две споразумения, едното от които за сътрудничество в сферата на енергетиката, а по-късно днес може да бъде подписан отделен меморандум за добив на газ.
Подписаният документ предвижда сътрудничество между турски и либийски компании, съвместни проучвания на сушата и в морето, сондажи в Средиземно море, заяви турският външен министър.
Чавушоглу обяви и плановете за стартиране на полети до Либия на авиокомпанията "Търкиш еърлайнс" ("Turkish Airlines") и за откриването на генерално консулство на Турция в Бенгази, когато ситуацията позволи това.
Турският външен министър заяви още, че Турция подкрепя изготвянето на пътна карта за провеждане на общи избори в Либия.
В състава на турската делегация в Триполи са включени министрите на отбраната, на енергетиката, на търговията.