Водолазно учение „Тритон 2022“ провеждат Военноморските сили в териториалните български води, съобщиха днес от пресслужбата на Адмиралтейството във Варна. То е с международно участие и ще продължи до 7 октомври.
В учението се включват водолази от България, Румъния, Турция и САЩ, специалисти по унищожаване и обезвреждане на боеприпаси под вода. Франция и Италия се включват в „Тритон“ с офицери-наблюдатели.  
Учението се провежда под ръководството на командира на флотилията бойни и спомагателни кораби на ВМС флотилен адмирал Велко Велков, а управлението на тактическите единици е възложено на командира на дивизион кораби със спомагателно назначение кап.I ранг Даниел Тодоров.
Фокусът на „Тритон 22“ е прилагането на стандартите на НАТО при провеждане на водолазна дейност и извършване на взривни дейности под вода.
Междувременно тече и тактическо учение на Дивизиона за морски специални операции от състава на ВМС. За БТА от пресслужбата на военния флот уточниха, че българските тюлени ще отработват как се планират и провеждат спецоперации на тактическо ниво. Целта на учението е да се усъвършенства подготовката на формированието, на което догодина му предстои сертифициране.