Фестивал на любителските театри ще се състои в Лом от 3 до 9 октомври, съобщиха от местната община. Фестивалът е на името на Кръстьо Пишурка – основател на читалището и театралното дело в Лом през 1856 година.
Двайсет и две театрални трупи ще представят 25 пиеси. Спектаклите ще се играят на сцената на читалище „Постоянство“ в сутрешните и вечерните часове.
Заявилите участие любителски театри са от София, Варна, Кюстендил, Велико Търново, Златица, Ботевград, Етрополе, Белене, Дебелец, Самоводене, Карлово, Гълъбово, Каварна, Ябланица, Нови Пазар, Тополовград, Сандански и Замфирово.
Фестивалът ще бъде открит официално на 3 октомври в 16,30 часа пред читалището, а от 17 часа ще се играе първата пиеса – „И най-мъдрият си е малко прост" от Александър Островски, която ще бъде представена от трупата от Златица.
Настоящото издание на фестивала на любителските театри е 15-то поредно. Той не е прекъсвал дори в годините на пандемията и винаги е събирал на сцената в Лом около 20 театрални трупи и много почитатели на театралното изкуство, обявиха от общината в града.