От 19 до 26 август Битоля ще бъде домакин на 43-то издание на Международния фестивал на филмовата камера (МФФК) "Братя Манаки", на който ще бъдат представени филми от дългометражни, късометражни, документални и студентски програми. За откриване на фестивала е обявен филмът "Ръката на Бог" на Паоло Сорентино, а ще бъде закрит със "Снежанка накрая умира" по сценарий и режисура на Кристиан Ристески, съобщи специално на БТА агенция МИА.
Фестивалът ще се проведе на три места - в Дома на културата, в кино "Манаки" и в Дома на офицерите - лятна тераса в Битоля.
Директорът на МФФК "Братя Манаки" Симеон Мони Дамевски отбеляза на днешната пресконференция, че тази година са изпълнени всички предпоставки за добър фестивал.
"Имаме разширена програма, която включва невероятни филмови продукции от най-големите световни фестивали. Имаме изключителни гости, които сами поискаха да присъстват на фестивала. Имаме топ звезди като наши лауреати, имаме много партита, забавления и коктейли. Тази година част от фестивала са производители на филмова техника, които не са присъствали досега на фестивала. Към нас се обърнаха "Ари", "Лайка" с техните обективи, Реде има интерес, ще дойдат и от "Сума Лайтс", каза Дамевски.
За първи път, както посочи той, с актуализирането на бюджета са осигурени достатъчно финансови средства за реализирането на фестивалната програма.
Селекционерът на основната програма Сладжан Пенев съобщи, че тази година в основната програма има 14 филма, което е голяма разлика в сравнение с предходната, когато филмите бяха десет.
По-точно ще бъде показан филмът "Триъгълник на тъгата", който тази година спечели "Златна палма" на фестивала в Кан и е шведско-френско-британско-германска копродукция.
"Този филм вече беше в Торонто, Карлови Вари, Сидни, Ерусалим, Бродслав, а тези дни ще бъде показан в Сараево, ще открие Филмовия фестивал в Сараево", добави Пенев на днешната пресконференция.
Вторият филм е испано-италианският "Алкарас", чиято премиера беше на Берлинския филмов фестивал тази година и спечели голямата награда "Златна мечка". Прожектиран е и на филмови фестивали в Истанбул, Мелбърн, Сидни и Бродслав.
Третият филм е "Карай колата ми", японски филм от 2021 г. На филмовия фестивал в Кан миналата година той спечели наградата за най-добър сценарий, а след това спечели много други награди, включително наградата BAFTA за най-добър филм от неанглоезична област, Златен глобус и Оскар за най-добър международен игрален филм.
Друг филм от тазгодишния фестивал в Кан е "EO", полско-италиански филм, който спечели наградата на журито.
Следващият филм е "Ръката на Бог", италианско-американски филм. Премиерата му беше във Венеция миналата година и спечели "Сребърен лъв" от журито.
Ще бъде показан и френският филм "Майка и син". Прожектиран е в Кан. Следващият филм ще бъде немско-австрийският "Римини", премиерно представен на Берлинския филмов фестивал, а междувременно и на няколко други филмови фестивала в Истанбул, Сидни, Йерусалим и Палич.
Пенев спомена, че има и два македонски филма - "Снежанка накрая умира", македонско-кипърски филм. Премиерата му беше на Slandans в САЩ. Също така ще бъде показан и "Мими", продукция на Македония, Хърватия и Черна гора.
"Ще бъде показан филмът "От рая", сръбско-хърватско-черногоро-словенско-македонски филм от 2021 г., премиерно представен на Международния филмов фестивал в Локарно. След това, хърватско-сръбския филм "Чичко" с премиера в Кралови Вари. Белгийско-италианският филм "Осем планини" от 2022 г. спечели наградата на журито, добави Пенев.
Последният представен филм е "Отблизо", носител на Голямата награда на журито в Кан тази година. Това е белгийско-холандски филм.
Селекционерът на кратката програма Мария Апчевска посочи на пресконференцията, че тази година и кратката програма ще бъде разширена. Преди имаше десет късометражни филма, тази година ще бъдат 12.
"Както и досега, фокусът беше да съчетаем по някакъв начин, да смесим вече доказани имена и филми, които вече са имали премиери на големи кинофестивали, с филми на по-млади автори, за които тепърва ще чуваме и чиито филми ще гледаме", каза Апчевска. 
Тя изброи филмите "Дни без", естонско-финландски филм, след това "Creature", "Варшава" - френско-ливанска копродукция, "Последният ферибот от остров Грас", дипломен филм, "Череши", кандидат за Европейските филмови награди в Кан, гръцкият филм "Мемоари на непредсказуемата буря", китайският "Ластик за коса, яйце, домашна работа", ливанският "Тръби в небето", немският филм "Въпреки всичко" и отново от тазгодишния Кан "Нощна светлина" от Коста Рика.
"Както и досега, винаги сме гледали в програмата ни да присъстват и наши автори. Тази година от македонските филми имаме "Само дяволът се страхува от вода" и "Баскет", каза Апчевска.
Що се отнася до документалната програма, тази година има десет филма.
Програмата ще представи десет филма, от които три късометражни, седем пълнометражни документални от Европа, Южна Америка и Близкия изток, както и от нашия регион, обединяващи актуални социални, екологични, икономически, политически и културни теми, и свързани чрез специфичния филмов израз.
Що се отнася до студентската програма, селекционерът Георги Пулевски каза, че тази година ще има един македонски филм от Факултета по драматични изкуства в Скопие, след това пет балкански филма, които идват от Словения, Гърция, Косово и Хърватия. Другите филми са от останалата част на Европа, тъй като, както каза той, разширяването на студентската програма от регионални към европейски рамки е най-голямата новост тази година, в допълнение към състезателния характер.
"От региона ще гледаме филми на Академията от Прага, Чехия. Като гост на студентската програма ще откроя Филмовата академия от Полша, която има дипломанти, получили общо десет "Златни палми" в Кан, седем "Златни мечки", три награди "Оскар" и безброй други награди. Имаме отлични филми от академии от Испания, Турция и много други страни, каза Пулевски на пресконференцията.
Гости в студентската програма идват от Wood Academy от Полша, но също и от академии от Испания и Турция.
Това е новината на деня в Република Северна Македония, избрана от Медийната информационна агенция /МИА/ за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Република Северна Македония да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.