Д-р Акуаси Осей, главен изпълнителен директор на Органа за психично здраве на Гана, призова ганайците да дадат приоритет на общото си благополучие, особено на психичното здраве, пред правенето на пари. Това предаде специално за БТА ганайската агенция ГНА.
В интервю за ГНА д-р Осей каза, че много хора наблягат на правенето на пари и отказват да си починат.
„Някой може да се събуди в 4 часа сутринта, за да тръгне за работа и да не се върне до 23 часа, а когато се върне, децата са вече заспали“, каза той.
Социално-икономическите причини за  неочаквани медицински проблеми не трябва да се подценяват. Доброто здраве обаче предотвратява изключване [от социално-икономическия живот], бедност, страдание и икономически разходи за жертвите и техните семейства и предприятия.
Изчислено е, че общите разходи за трудови злополуки и професионални заболявания са между един и три процента от БВП (брутен вътрешен продукт) в различни страни, а Международната организация на труда изчислява, че 4 процента от световния БВП се губи поради трудови злополуки и болести.
Влошаването на професионалното здраве може да доведе до увреждане, оцеляване чрез обезщетения, ранно пенсиониране, загуба на доходи и бедност.
Д-р Осей каза, че осигуряването на здравословни условия включва цялостна грижа за човешко тяло, за да се гарантира, че индивидът живее емоционално, физически и психологически здравословно.
Той призова хората да се преминават редовни прегледи и да не отлагат лечение на болести, за да осигурят физическо, психологическо и социално благополучие.
Това би предотвратило заболявания или би довело до ранно лечение.
„...Отидете на пълен преглед, преминете през серия от де-стрес. Ако позволите натрупване на стреса, може да стигнете до депресия и суицидни мисли“, каза д-р Осей.
Той обясни, че тялото трябва да бъде обгрижвано така, както превозните средства се отвеждат на сервиз за поправка.
Главният изпълнителен директор отбеляза, че вътрешният мир е от решаващо значение за хората, за да общуват с приятели и съседи и да водят продуктивен живот.
Следователно хората трябва да делегират функции, както и да споделят идеи, за да разтоварят напрежението и проблемите от ума си.
Той отбеляза, че някои родители не прекарват достатъчно време с децата си, поради което не могат да ги насочат по правилния път.
Д-р Бети Банках, семеен лекар и ръководител на клиниката за грижи за юноши към Регионална болница в Голяма Акра, каза, че е необходимо човек да управлява стреса у дома и на работа, да яде правилната храна, както и да прави упражнения за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания.
„В момента ядем много преработени храни, наситени мазнини и месо и сме се отдалечили от нашите местни храни. Освен това не спортуваме, седим пред телевизора с телефоните си, не се движим, седим в колите си, отиваме на работа, връщаме се вкъщи и отново сядаме пред телевизора“, тя каза.
(Новина, избрана от ганайската агенция ГНА за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)