Фестивал на училищните оркестри дава сцена на повече от сто и четиресет деца в Банско, каза за БТА Мария Карагьозова от Асоциация Фестивалите в България.
Събитието в Банско е първото от тазгодишното издание на фестивала и в него ще участват училищни оркестри от Копривщица, Лом и Велинград. В края на учебната година то ще премине под мотото „Ваканция, ура!, а през септември вторият панел, на който ще бъдат показани уменията на малките музиканти, ще е под надслов „Училище, ура!“. 
Целта на фестивала е да бъдат стимулирани за участие училищни оркестри и младежки състави, а стремежът е да се върне традицията на училищните оркестри, посочи Мария Карагьозова. 
„За съжаление по време на пандемията, освен училищния процес, беше редуцирано и творчеството на децата, защото всички извънкласни форми бяха изключени от живота им“, посочи тя и допълни, че организаторите на фестивала искат с това да привлекат общественото и институционалното внимание към ползите, които тези оркестри имат както за младежите, така и за общността, защото „когато в града засвирят младежките оркестри, фанфарната или духова музика, винаги знаем, че е празник“. 
Фестивалът започва на 24 юни и ще продължи и на 25 юни. В програмата са включени парад и концерти в градския парк и на площад „Никола Вапцаров“, а музиканти на възраст от 8 до 18 години ще заредят жителите и гостите на Банско със своя ентусиазъм и вдъхновение. 
В събота, 25 юни, от 16 часа в Туристическия информационен център в Банско музиковедът д-р Галя Грозданова ще разкаже за свое проучване за историята на военните оркестри в България и за ролята им в навлизане на музикалната култура в страната, посочват организаторите от Асоциация Фестивалите в България и домакините от община Банско. Музикалните ръководители на училищните оркестри ще участват в уършоп с подполковник Ради Радев – главен диригент на Българската армия и началник на Гвардейския представителен духов оркестър. 
Подкрепа ще окажат учениците от Средно училище „Неофит Рилски“, които са излъчили доброволци. Те ще бъдат домакини на фестивала и към всеки оркестър ще има по няколко доброволци, които ще покажат и ще разкажат на гостите си за Банско, каза още Мария Карагьозова.