Посланията за надежда и желание за просперитет в постпандемичния период, но и по време на  справянето с най-голямата досега криза, отекват силно  след посещението и в този дух вярвам, че  плодотворното сътрудничество с Ватикана ще се задълбочи, заяви премиерът на Република Северна Македония  Димитър Ковачевски след днешната среща с папа Франциск във Ватикана, съобщи специално за БТА агенция МИА.
Както съобщи кореспондентът на МИА в Рим, Ковачевски и папа Франциск са се съгласили, че подкрепата за най-ранимите наши съграждани по време на криза е същността на нашата работа и  политики.
Премиерът  информира, че е започнала инициатива  за подписване на договор между Северна Македония и Светия престол, с който ще се регулира  статутът на Католическата църква в страната и ще се развие сътрудничеството в области от взаимен интерес.
От огромно съвместно значение и интерес е и бъдещото развитие на институционалното сътрудничество между Националната  библиотека "Св. Климент Охридски" и Ватиканската библиотека за сътрудничество и обмен на опит в реставрацията, консервацията и дигитализацията на  материалите на книжовното наследство, както и за сътрудничество между Архива на Ватикана и Държавния архив на Република Северна Македония, заяви Ковачевски след срещата  и аудиенцията при папа Франциск по повод отбелязването на 24 май - Ден на всеславянските просветители Светите братя Кирил и Методий.
Ковачевски добави, че срещата с папа Франциск и особено срещата с държавния секретар Паролин са използвали за разговор за възможностите  за сътрудничество в областта на висшето образование с институциите на Ватикана.
Подтик за това тяхно взаимно желание, както напомни,  идва  от успешното сътрудничество  между папския  университет "Урбаниана" и университета "Св.Кирил и Методий".
Уважаването на различията като един от стълбовете за изграждане на общество, в което има място за всички, е отразено в традицията  на междурелигиозна толерантност,  уважаване  на  различни религиозни убеждения, както и поддържането на свободата и демокрацията в Северна Македония, добави Ковачевски.
Той напомни, че посланията  за надежда и желание за просперитет в постпандемичния период, но и по време на  справяне  с най-голямата криза досега, отекват силно след посещението и в този дух, както подчерта, вярва, че  плодотворното сътрудничество с Ватикана ще се задълбочи, тъй като споделяме  същите ценности на взаимно разбиране, подкрепа за най-ранимите, равноправие, толерантност и човешко достойнство.
Попитан  какви са очакванията от следващата среща с българския премиер Петков, Ковачевски напомни, че  ще имат среща, на която ще разговарят за  напредъка в разговорите между  министерствата на външните работи.
Днес ние  имаме среща и с други официални лица във Ватикана, с отговарящи за международните отношения, със секретаря на Ватикана, също така в следобедните часове ще имаме и среща с българския премиер. Аз и българският премиер имаме  редовна комуникация, която  върви на най-различни теми и с оглед на това , че и  те днес са в Рим, ще имаме среща, на която ще разговаряме  за напредъка в разговорите между  министерствата на външните работи, заяви премиерът Ковачевски.
Tова е новината на деня в Република Северна Македония, избрана от Медийната информационна агенция (МИА) за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Република Северна Македония да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.