Седем държави, сред които САЩ, Франция, Италия, Израел и Гърция, взеха участие в поредица от учения в Кипър и околностите му, за отработване на евакуация на цивилни от конфликтни зони и провеждане на спасителни операции в открито море, предаде Асошиейтед прес.
За първи път Египет участва със собствени военни сили в петъчния етап на ежегодното учение, а Саудитска Арабия изпрати делегация от наблюдатели на "Аргонавт 2022", което Кипър обяви за едно от най-важните учения за евакуация на цивилни в света.
Кипърският министър на отбраната Хараламбос Петридис заяви пред чуждестранните представители, че участващите държави са взели участие в планирането на масова евакуация на цивилни граждани, бягащи от криза в съседна държава.
„Кипър се намира в район с постоянни сътресения и нестабилност и винаги съществува възможност за конфликт или криза“, отбеляза Петридис.
Още 15 държави изпратиха делегации, които да наблюдават координационните усилия на кипърските власти и чуждестранните посолства за улесняване на потенциалното пристигане на чуждестранни граждани в главното пристанище на Кипър - Лимасол.
Ученията завършиха със спасително-издирвателна операция, в която участваха кораби и самолети.
Проведено за първи път преди 15 години, учението се състоя тази година след двегодишно прекъсване поради ограниченията, въведени заради пандемията от КОВИД-19.
Кипър прие за кратко над 35 000 чуждестранни граждани, които избягаха от Ливан през 2006 г., когато Израел започна сухопътна инвазия в южната територия на съседката си, преследвайки силите на Хизбула, припомня АП.