Исканите от общинските администрации и областната управа средства, необходими за реализирането на Регионалната програма за заетост в област Хасково, за тази година са 1 338 531 лв. Това съобщиха от областната администрация след заседание, на което е бил приет документът.
Разпределението на средствата е направено според приета методика на предходно заседание, по показатели като средногодишно развитие на безработицата, брой на регистрираните безработни, обявени работни места и др. Бюджетът спрямо миналата година е увеличен, обхванати са всички общини в региона, отбелязаха от управата.
Ще бъде осигурена заетост по местоживеене, основно за хора с ниска квалификация, за останали без работа след пандемията, за лица над 50-годишна възраст, които по-трудно си намират работа. Ще бъдат обхванати засегнати от войната граждани на Украйна, които имат статут за временна закрила.
В програмата ще бъдат включени 334-ма души, като 284 - на пълен, и 50 - на непълен работен ден. Тя ще започне от 1 юли и ще продължи пет месеца - до декември т. г., се уточнява в съобщението.