Следственият комитет на Беларус възбуди наказателно дело срещу двама ръководители на опозиционната медия НЕХТА, която бе призната от Върховния съд на страната за "терористична организация", съобщи днес агенция БелТА, цитирана от Франс прес.
Наказателното дело е възбудено срещу на Степан Путило, съосновател на социалната медия, която разпространява съдържание в ЮТюб и Телеграм, както и срещу Ян Рудик, друг представител на НЕХТА. Двамата мъже живеят в изгнание извън Беларус.
НЕХТА изигра роля в мобилизацията на историческото протестно движение срещу преизбирането на президента Александър Лукашенко през август 2020 г., заради което тя беше забранена и категоризираната като "терористична организация" от Върховния съд на Беларус.
Следственият комитет обвинява двамата мъже в опит за "дестабилизация" на Беларус - държава, управлявана с желязна ръка от Лукашенко, който е на власт от 1994 г.
Другият съосновател на НЕХТА, Роман Протасевич, беше арестуван през май 2021 г. задно с приятелката си София Сапега, когато самолетът на авиокомпания "Райънеър", с който те летяха от Атина за Вилнюс, бе прехванат от беларуски изтребител и принуден да кацне в Минск заради фалшива бомбена заплаха.