ФИБА отличи "Спешъл Олимпикс България" за усилията да развива баскетбола за всички. Президентът на БФБаскетбол Георги Глушков, който е и член на Управителния съвет на ФИБА, връчи плакет и сертификат за отличие на д-р Христо Христозов, национален директор на "Спешъл Олимпикс България".
Наградата е за развитието на програмата по баскетбол на Спешъл Олимпикс България за създаване на нови възможности за достъп до спорт на хора с интелектуални затруднения и промяна на живота им чрез баскетбола. По-конкретно нарадата е за резутатите от проведената Европейска баскетболна седмица на Спешъл Олимпикс в края на 2021 година и онлайн кампанията "Лицата на баскетбола".
В периода 27 ноември - 6 декември 2021 година "Спешъл Олимпикс България" в партньорство с Българската федерация по баскетбол и Националната баскетболна лига, както и НСА "Васил Левски", катедра Баскетбол и Адаптирана физическа активност, проведоха промоционална кампания в подкрепа на Европейската баскетболна седмица на Спешъл Олимпикс 2021. Баскетболната седмица е в партньорство на ФИБА Европа и Спешъл Олимпикс Европа от 2004-а. От тогава броят на баскетболистите в Спешъл Олимпикс нарасна от 13 000 до близо 60 000 играча в Европа.
В рамките на Европейската баскетболна седмица 2021, Спешъл Олимпикс България организира промоционални спортни празници по баскетбол и индивидуални умения с топка с участие на младежи с и без интелектуални затруднения от Центровете за специална образователна подкрепа, Регионалните центрове, Домовете за хора с умствена изостаналост и общообразователните училища и детските градини в 14 населени места в България. В инициативата се включиха 6 нови местни програми - Тутракан, Ботевград, Гоце Делчев, Трявна, Мадан, Приселци. Участие в организираните регионални празници взеха над 750 играчи с и без интелектуални затруднения на възраст между 3 и 18 години, 65 треньори, специални педагози, учители и над 300 доброволеца.
Своето съпричастие към инициатива демонстрираха българската баскетболна общност, като по време на официалните мачове по време на Европейската баскетболна седмица 2021 българските баскетболисти играха с ленти "Аз подкрепям Спешъл Олимпикс България". Българските баскетболисти направиха и серия видео послания в социалните мрежи: "Ако обичате смелите, ако се възхищавате на отдадените, ако искате да споделите усещането за победа, значи вече сте част от нас - феновете на Спешъл Олимпикс. Подкрепете достойнството, толерантността и приемането!"
За да отвърнем на опасността от Ковид-19, който е шест пъти по-опасен за хората с интелектуални затруднения Спешъл Олимпикс стартираха дигиталната платформа "Лицата на баскетбола" www.facesofbasketball.com, която насърчава атлетите с интелектуални затруднения "да бъдат видими, да бъдат чути и да се завърнат безопасно на спортното игрище".
През последните години "Спешъл Олимпикс България" е желан партньор по проекти, свързани с приобщавата сила на баскетбола. Натрупаният опит по програмата по баскетбол на Спешъл Олимпикс България в момента се споделя в с колеги в цяла Европа в рамките на проектите Special Olympics European Unified Youth Basketball Tournament, в който участват партньори от 15 държави, както и партньорският BasketJoy - Приобщаващ баскетбол с партньори от 4 държави, и двата с финансовата подкрепа на програма Еразъм на ЕС.