Близо пет пъти повече безработни, в сравнение с миналата година, ще бъдат наети на работа в област Кюстендил по регионалната програма за заетост, одобрена днес от комисията по заетостта към Областния съвет за развитие-Кюстендил, съобщиха от областната администрация.
Предвидените средства за финансиране на програмата също са пет пъти повече от миналата година. Те са в размер на 1 577 452 лв. и ще покрият възнагражденията на 310 души, които ще бъдат назначени на работа при 8-часов работен ден. Мярката е в изпълнение на Националния план за заетостта за 2022 година. За сравнение, през 2021 г. за област Кюстендил са отпуснати 343 200 лв. за 70 работни места.
С реализацията на регионалната програма за заетост се очаква спад с около процент на безработицата в Кюстендилска област, която към края на месец април 2022 г. е 6,1 на сто.
Приоритет през тази година е субсидирането на заетост не само в публичния, но и в частния сектор, както и за разкриване на работни места не само в общинските центрове, а във всички населени места. Повечето одобрени проекти в област Кюстендил са в партньорство с частни фирми. С най-много работни места са общините Кюстендил и Дупница - съответно с 99 и 77.
В програмата ще бъдат наемани безработни над 50-годишна възраст, младежи до 29-годишна възраст, продължително безработни, такива с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация. Общините Бобошево и Кочериново предвиждат назначаване на работа и на хора с увреждания.
Дейностите, по които ще бъде осигурена заетост на безработните, са предимно в сферата на комунално-битовото обслужване, поддържане на терени за обществено ползване или държавна и общинска собственост, поддържане на зелени площи, гробищни паркове, сгради и прилежащи терени, благоустройство.
Одобрената днес регионална програма за заетост ще бъде предоставена за съгласуване от Министерство на труда и социалната политика. Очаква се назначените да започнат работа до 10 юни и да им се осигури заетост до 9 декември.