Подготовката на единадесетата „Нощ на звездите“ е в разгара си точно две седмици преди да се състои. Благотворителният спектакъл на Фондация „Енчо Керязов“ отново ще връчи годишните си награди и ще даде изява на млади таланти в различни сфери – образование, изкуство, спорт. Грандиозното шоу ще зарадва публиката с много изненади на 1 юни в Античния театър в Пловдив. На сцената ще излязат над 250 артисти – обичани родни и световноизвестни творци. За предстоящата „Нощ на звездите“, удовлетворението да проправяш пътя на млади таланти и изчезващата жива магия на сценичните изкуства, разказа в интервю специално за БТА световноизвестният акробат и цирков артист Енчо Керязов, който вече трета година е и заместник – кмет на Ямбол.
Да съхраним детето – това до нас и това в нас
Освен пълен с изненади, спектакълът тази година ще носи и специално послание – да съхраним детето до себе си и в себе си. Тематичната шоу програма е подбрана неслучайно, тъй като „Нощ на звездите“ ще се проведе в Международния ден на детето. „Спектакълът ще провокира публиката – да обърне внимание на времето, когато сме били деца и когато сме създали деца. Да се запитаме обръщаме ли достатъчно внимание на детето в себе си и детето до себе си. Избрали сме много социален аспект, защото искаме или не искаме, ние сме най-големият пример на нашите деца“, смята Енчо Керязов.
За първи път звездната нощ ще има четирима водещи – едно от лицата на Пловдив Лили Бързева и актьорът Алекс Алексиев, като ще им партнират собствените им деца. „Това е още едно послание, защото искаме да покажем много силната емоционална връзка между родител и дете. Убеден съм, че публиката ще усети тази емоция“, добавя Керязов, който е баща на две момчета.
Българската публика отново ще се срещне с двама вече познати за нея световни артисти, благодарение на звездния спектакъл. Клоунът Хуш Ма-Хуш ще вдига „градуса на смеха“, а екстремният артист и носител на 22 световни рекорда на Гинес – Фреди Нок, ще покаже нов и още по-опасен номер. „Смея да твърдя, че изпълнението ще бъде уникално и няма друг човек в света, който би го направил, освен неповторимият Фреди Нок. Той отново ще премине по въже на 30-метрова височина над Античния театър, но този път няма да е с велосипед“, повдига леко завесата Енчо Керязов.
Пътят на „Нощта на звездите“ 
Първото издание на „Нощ на звездите“ се случва в общинската зала в Ямбол - градът, в който Енчо Керязов завършва своето образование и прохожда в спорта и цирковото изкуство. През годините благотворителният спектакъл го завладява изцяло. Следват препълнената столичната зала „Арена Армеец“ с 14 000 продадени места, спомня си той. Зад мащабната продукция стои скромен екип от осем души. Помагат им обаче много доброволци – над 50 души, които отделят от своето време и енергия.
„Много често ме смятат за луд, тъй като това е продукция за милиони левове. Всички артисти, дори и световните, обаче участват в нея без хонорари. Идват за каузата, да покажат на тези деца, че всичко е възможно. Не знам в световен мащаб да има подобен тип шоу програма, в такъв голям мащаб, за един ден. И това го заявявам най-отговорно“, отбелязва Енчо Керязов.
На въпрос защо продължава да прави звездната нощ вече 11-а поредна година отговаря, че това му носи вътрешно удовлетворение. „Отначало започнах да го правя, защото исках да покажа най-вече на себе си, че и в България могат да се случват подобни спектакли“, казва покорилият световните сцени българин.
Последните мохикани на сценичните изкуства
Според Енчо Керязов живата магия на сценичното изкуство е все по-често измествана от технологиите и има опасност съвсем да изчезне. Големите продукции в последните години прибягват все по-често до технологии – холограми, 3D мапинг, сценични ефекти.
„За съжаление това е тенденция по всички европейски и световни сцени. Последно бях в най-голямото вариете в света – „Фридрихщат палас“ в Берлин, Германия. Лично аз излязох от самото шоу празен, нямаше я тази емоция. Да, няма къде да видиш подобни ефекти, въртящи и променящи се сцени във вода и лед, но артистът и живото изкуство остават на заден план“, допълва той.
По думите му затова трябва да пазим младите хора, занимаващи се със сценични изкуства, защото вече няма кой да посвети 20 – 30 години от живота си на такива ежедневни 24-часови занимания. „Артисти като Фреди Нок са изключителни, но наистина са последните мохикани. Затова е хубаво да се видят на живо. В най-близко време само ще разказваме на нашите деца, че е имало такива хора“, смята Енчо Керязов.
Да проправяш пътя на млади таланти
Според него да проправяш пътя на млади таланти е по-трудно, отколкото сам да завладяваш световните сцени. Казва, че да даваш е най-голямото удовлетворение. Големият смисъл е и взаимообменът – голяма част от подпомогнатите таланти на свой ред стават част от фондацията и помагат на други талантливи млади хора.
„Осветлявайки тези млади таланти, показвайки ги на аудиторията, ако успеем да помогнем дори и на една много малка част от тях – това ме прави изключително щастлив. Хората, които участват в различни кампании, най-добре ще ме разберат. Те знаят какво се вижда в очите на някого, на когото си помогнал. Тази благодарност ме кара да продължавам да го правя, въпреки едногодишния труд за всеки спектакъл, въпреки огромния финансов ресурс, който ми коства след прекратяването на активната ми кариера като акробат“, посочва той.
Смяната на сцените
От ноември 2019 г. насам световноизвестният акробат е в ново амплоа – заместник – кмет на Ямбол. Отговаря за културата, младежките и хуманитарни дейности, спорта и туризма. Признава, че по-комфортно му е на истинската сцена, отколкото на политическата. „Изкуството обединява, там приемаш само позитивна енергия, докато в политиката не е така. Често попиваш емоцията и напрежението от различни срещи, проблеми“, казва Енчо Керязов.
Според него липсата на политически опит не е недостатък, а предимство. „Най-важното е да не загубиш ориентация, къде се намираш в пространството и да не излетиш като балон с хелий. Може да ти се случи и на двете сцени, ако не се контролираш – и на артистичната, и на политическата“, отбелязва носителят на най-престижните отличия в световното цирково изкуство. „Никога не бих допуснал арогантността, високомерието и главозамайването да ме завладеят. Мисля, че както в изкуството успях да не го допусна, няма да го направя и сега“, категоричен е Енчо Керязов.