Рибата има множество полезни вещества, като се започне от омега-3 киселини и завършва с високото съдържание на протеини. Но, определено има някои видове морски обитатели, чиято консумация носи повече ползи за организма, съобщава на портала си Cleveland Clinic.

Диетолог Джулия Зумпано казава, че в сардините има два грама Омега-3 на порция, което е един от най-високите проценти сред рибите. Освен това сардината е с ниско съдържание на живак, а като плюс е и евтина. Този вид риба насища организма с калций и витамин D.

Херингата съдържа около 1,5 грама Омега-3 на порция, което е повече мастни киселини в сравнение със сьомгата и рибата тон. В херингата също има по-малко живак, отколкото в другите риби, богати на Омега-3 (риба тон, скумрия, риба-меч и камбала).

Атлантическата скумрия и скумрията от Аляска са много богати на Омега-3. Но някои видове от тази риба не са толкова полезни. Например, Кралската скумрия от Западната част на Атлантическия океан и Мексиканския залив, както и испанската – те са с високо съдържание на живак.

Диетолозите посочиха и три вида риба, които просто не си заслужава да консумирате. Това са тилапия (поради ниско съдържание на Омега-3), риба тон, включително и на консерви (най-високо съдържание на живак) и вносен сом (може да съдържа опасни химични вещества и антибиотици).