Антикорупционната комисия проверява за конфликт на интереси заместник-министъра на околната среда и водите Тома Белев и изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“ Наско Михов, както и заместника му Александър Николов. Проверките са по сигнали. Какво се твърди в тях.

Според сигнал от подателя, в нарушение на закона, Белев продължавал да е председател на Управителния съвет на Асоциацията на парковете в България.

"Да образуват, нека. На 16 януари имахме общо събрание и има избран нов Управителен съвет и нов председател. Това ще е 4-тото производство. Ще бъда най-проверяваната личност в България", написа в профила си във Фейсбук той.

По сигнал с твърдения за неправомерно облагодетелстване - сключване на договори с дружества, косвено свързани с тях - са образуваните проверки срещу двама шефове в АЕЦ „Козлодуй“ - Наско Михов  и Александър Николов. Новината завари Михов като част от българската делегация в Съединените щати. И той, и Николов отказаха коментар, докато не се запознаят с предмета на проверката.

От Антикорупционната комисия, с която след 12 дни ще се раздели председателят ѝ и  бивш главен прокурор Сотир Цацаров, информират и че за конфликт на интереси ще бъде глобен с 5 000 лева бившият шеф на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Галин Николов. Поводът - през август 2020-а  предложил и назначил брата на съпругата си на по-висока длъжност и съответно - с по-висока заплата, вместо да си направи самоотвод.

Пак днес КПКОНПИ е решила да внесе в Софийския градски съд иск за над 19 млн. лв. срещу Георги Попов - близък до укриващия се в Дубай Васил Божков. Той е обвинен за участие в организирана от хазартния бос престъпна група. От Комисията "Цацаров" искат от него 17 недвижими имота и три моторни превозни средства.

Георги Попов е  сочен за дясната ръка на Васил Божков. Беше с него над година в Дубай, но по собствено желание се върна в България и сега е на свобода срещу парична гаранция от 40 000 лв.