Българсксият план за възстановяване е готов и се бави само, за да бъде намерено съгласие по темата за енергетиката и върховенството на закона. Това заяви вицепремиерът по европейските въпроси Атанас Пеканов в ефира на БНТ.

Планът ще бъде внесен на 15 октомври, повтори отново Пеканов. „Голяма част от въпросите са финализирани, имаше дискутиран казус с парламентарно представените партии за увеличаването на на безвъзмездната помощ, поискана от бизнеса. Успяхме с министър Везиева да го направим и този въпрос вече е затворен“, каза по темата Пеканов. По думите му остават две големи теми, първата е върховенството на закона, където се предложени нови реформи в сферата на антикорупцията. Другата е темата енергетика. В центъра на тази тема е бъдещето на въглищните топлоелектроцентрали от комплекса „Марица Изток“. Вицепремиерът обясни, че не е съгласен със синдикатите, че е по-добре да се откажем от 12,6 млрд. лева, за да спасим централите.

„Имахме смелостта да заложим индикативна крайна дата за излизане от въглищата. Това е нещо, което всички други държави са го направили, а у нас дълго време беше неглежирано“, каза още Пеканов и допълни, че няма друга държава с приет план без крайна дата. Попитан кога свършва работата на „Мариците“, вицепремиерът обясни, че затварянето ще бъде през 2036 г. с възможност за удължаване до 2040 г.

Пеканов намекна и че е необходимо увеличение на данъците: „Укриването на данъци ощетява гражданите, данъците може да се използват за добри цели, както е с компенсацията за бизнеса. Преразпределението в България е много ниско и често за социални мерки няма пари, защото данъците са ниски. Този период може би се изчерпва“.

Попитан защо бизнесмените у България, в която данъкът е 10 процента, продължават да крият в офшорки парите, той отговори, че това е „състезание към дъното“ и винаги се търсят вратички. Затова трябва да се търси координация между институциите, за да се затварят.