Дефицитът на кадри ще доведе до масово увеличение на заплатите през втората половина на годината. Това е един от изводите от проучването „Заплати и допълнителни придобивки - тенденции” на ManpowerGroup България. То анализира какви промени планират работодателите от всички сектори и региони на страната по отношение на месечните възнаграждения и бонуси през следващите шест месеца.

Почти половината (49%) от анкетираните 513 работодатели от 12 бизнес сектора споделят, че ще увеличат възнагражденията до 20%, а 2 процента прогнозират по-висок ръст, като в повечето компании тази промяна ще засегне всички служители без значение от позицията, която заемат.

„Обнадеждаващо е, че по-малко от 1% от българските работодатели планират да намалят месечните възнаграждения, докато всяка втора компания предвижда увеличения. Интересна тенденция в секторите „Информационни технологии“ и „Аутсорсинг“ е изравняването на нивата на заплатите в София и в страната - развитие, породено до голяма степен и от възможностите за дистанционна работа, които се наложиха като норма през последната година,” коментира Мария Стоева, мениджър екип „Продажби и бизнес развитие” в компанията.

23% от организациите планират да добавят нови придобивки към компенсационните пакети на служителите и работниците си или да увеличат размера на съществуващитe.

Най-предпочитаната придобивка за момента е възможността за работа от разстояние.

През втората половина на 2021 г. се очаква повишение на възнагражденията в повечето бизнес сектори, като най-масови ще има в секторите „Туризъм и хотелиерство“, „Здравеопазване и фармация“ и „Автомобилна индустрия“.