Протеините са част от всяка една клетка на организма. Намират се и в кръвта под формата на антитела, ензими, хормони и други. Отговарят за възстановяването, защитата, растежа и развитието, регулирането на организма, изпълнявайки множество функции - катализиране и предаване на наследствена информация, координиране поведението на клетките и други.

Почти всичко, което нашите клетки и нашето тяло могат да направят, е резултат от работата на протеините. Те изпълняват различни функции, сред които:

   • Така наречените „строителни“ протеини - колаген и еластин вземат дейно участие в образуването на сухожилията, косата и ноктите. 

   • Хормоналните протеини регулират метаболитните процеси. Тоест те осигуряват хомеостаза, регулират растежа, размножаването, развитието и други. Тироксинът е отговорен за психическото и физическото развитие, а инсулинът помага да се контролират нивата на кръвната захар.

   • Имунните протеини предпазват тялото от вируси и бактерии. За това белите кръвни клетки (левкоцити) произвеждат антитела, които неутрализират причинителя на заболяването.

   • Ензимните протеини ускоряват или забавят биологичните процеси в организма. Всеки ензим си върши работата, която другите ензими не могат да направят за него. И така, ензимът, наречен уреаза, е отговорен за разграждането на уреята. Амилазата разгражда нишестето, а протеините се разграждат от протеазния ензим.

   • Моторните протеини актин и миозин осигуряват мускулна контракция, движението на органи. Например протеини като миозините помагат на мускулите да се свиват.

   • Транспортните протеини отговарят за пренасянето на много химични съединения с кръвта. Например, хемоглобинът транспортира кислород, серумните протеини транспортират хормони и така нататък.

Какво представлява суроватъчният протеин?

Суроватъчният протеин е хранителна добавка, изградена от суроватка, която се образува по време на производството на различни видове сирена. Извлечен от естествени млечни продукти, той е незаменим източник на протеини и аминокиселини за спортистите. Помага не само на тези, които се стараят да повишат мускулната си маса, но и на желаещите да свалят килограми или просто да поддържат здравословен тонус.

Типове суроватъчен протеин

Типът суроватъчен протеин определя нивото на филтрация и обработка на протеини. Това се отразява на процента протеин в протеините и разбира се на цената.

Има 3 основни типа суроватъчен протеин, всеки от които се различава от останалите предимно по отношение на цената и процента на протеина.

Концентрат  - това е най-икономичният вариант, който е идеален за начинаещи спортисти. Съдържа приблизително 60-80 грама протеин на 100 грама продукт. Всичко останало са мазнини, различни пептиди и лактоза. Времето за асимилация от организма е 1,5-2 часа.

Суроватъчен протеинов изолат- производството му е по-скъпо, съответно и цената. Това обаче се компенсира от високия процент протеин - 90%, минимално количество мазнини и доста бързото усвояване - до 30 минути.

Хидролизат на суроватъчен протеин – този е най-скъпият и най-малко вкусен от трите вида протеин. Съдържа обаче 90-95% протеин, минимум мазнини и се усвоява най-лесно и бързо от организма, поради факта, че се разгражда до нивото на аминокиселини по време на производството.

Кога да приемаме протеини?

Най-подходящото време за прием на протеин е преди и след вашата тренировка. Естествено, в зависимост от вида на суроватъчния протеин - ако е концентрат, тогава 1,5-2 часа преди тренировка, а ако е хидролизат или изолат, тогава 30 минути. След тренировка също можете да консумирате протеин и то веднага. Когато не тренирате дневната доза протеин се разпределя на 3-4 части, които се приемат за деня.