Говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер заяви, че преговорите с Великобритания за търговска Брекзит сделка  могат да продължат и след 1 януари, ако дотогава не бъде постигнато споразумение между ЕС и Обединеното кралство. Така той отговори на въпрос дали Общността е предприела спешни мерки предвид развоя на преговорите:

„Ясно е, разбира се, че бихме искали нещата да бъдат подготвени преди 1 януари, но не можем да изключим те да се развият след това. Това, което е ясно, е, че ще има последствия след 1 януари, ако няма споразумение и че, разбира се, ЕС се е подготвил за тази ситуация. Ние ще продължим да правим всичко, което е в нашите възможности, за да подготвим гражданите, компаниите и заинтересованите страни за подобно положение“.

В края на миналата седмица се разбра, че остават различията по трите спорни въпроса - лоялната конкуренция, държавните регулации за решаване на спорове и рибарството.

Очаква се британският премиер Борис Джонсън да пристигне тази седмица в Брюксел в последен опит за намиране на компромис по тях.