По данни на Регионалната здравна инспекция за последното денонощие на територията на област Русе са регистрирани 47 нови случая на коронавирус, като 36 от тях са от гр. Русе и съответно по един от Николово, Басарбово, Ново село, Сандрово, Бяла, Червен, Бабово и по двама от Мартен и Лом Черковна. 21 от новоустановените случаи са при жени, а 26 при мъже. 40 от заболелите през последните 24 часа остават под домашна изолация, а други седем са хоспитализирани.

През вчерашния ден е регистриран и втори потвърден случай на коронавирус в Професионалната гимназия по електроника и електротехника „Апостол Арнаудов“. Става дума за 15-годишен ученик от 10 клас, който за момента е под домашна изолация, тъй като е в добро здравословно състояние.

Същевременно е регистриран и трети случай на COVID-19 в Центъра за настаняване от семеен тип за лица с психични разстройства „Райна Гатева“. Така заразените там са две жени от персонала на 44 и 77 години, както и 75-годишен мъж, потребител на социалната услуга. Той е изолиран в отделна стая в социалното заведение. Направени са и PCR тестове на всички останали служители, работещи там. Резултатите им са отрицателни.

Без промяна остава епидемичната обстановка в Центъра за настаняване от смесен тип на деца/младежи с увреждания „Розовата къща“ в Русе, където установените случаи са пет – 2 лица от персонала и трима потребители.

Общо броят на диагностицираните с COVID-19 в област Русе достигна 744 души, като активните случаи са вече 306. Към момента 65 от тях са на болнично лечение, а 241 са оставени под домашна изолация.

Отново при активните случаи броят на мъжете е по-голям отколкото на жените. Мъжете са 162-ма, а жените 144, което в проценти е съответно 53 и 47. Почти без промяна остава разпределението при всички заболели от началото на пандемията. 399 са жените, а мъжете са 345, което е респективно 54% и 46%.

За изминалите 24 часа има и седем новоизлекувани пациенти, което означава, че оздравелите от началото на пандемията от COVID-19 в Русенско станаха 410.

През вчерашния ден е починал и 78-годишен мъж от Русе с положителен PCR тест за коронавирус. Той е бил хоспитализиран в Университетска болница „Медика Русе“. Ръководството и екипът на Областната администрация изказват съболезнования на роднините и близките на починалия.

Припомняме, че Областният оперативен щаб е в постоянен контакт с всички институции на местно, регионално и национално ниво и ежедневно следи ситуацията с разпространението на COVID-19 в региона. От Щаба апелират и за спазване на всички въведени противоепидемични мерки.