Доц. д-р Николай Цветков, д.м., е завършил Медицинския университет в Плевен през 1981 година, като през 1980-а става носител на статуетката „Златен Хипократ“ за най-добър студент по медицина в България. През 1981 година започва работа в Клиниката по хематология в Плевен, а от 2006-а е назначен за нейн началник. Преподава в Медицинска академия и в Медицински колеж - Плевен. 
Доц. Цветков проучва ролята на свободно-радикалните процеси при редица заболявания и защитава дисертация на тази тема. Автор е на първата у нас книга, посветена на свободно-радикалните процеси и ролята на антиоксидантната терапия. Има над 95 публикации в българския и чуждестранния печат. Автор е на раздели от учебници за медицинските колежи и за студенти по медицина. 
От 2009 година ежегодно е включван в Световния биографичен справочник „Who is who in Medicine and Healthcare“, издаван в САЩ. От 2016 година е член на Лигата на лекарите. Приема пациенти в Плевен, Велико Търново и Русе.

- Доц. Цветков, защо решихте да се занимавате с хематология? 
- Завърших медицина във Висшия медицински институт в Плевен през 1981 година като първенец на випуска. Това ми даде възможност веднага да започна работа в една от клиниките на институтската болница. Имах много предложения. На въпроса ви защо избрах клинична хематология, ще отговоря, че това се случи заради огромното ми младежко желание да бъда полезен на най-страдащите. За щастие това желание и мотив са непокътнати у мен и до днес. Така
от първия си работен ден и досега работя клинична хематология
И не съжалявам за избора си.
- От една година всеки месец консултирате пациенти в Онкоцентъра в Русе. Защо избрахте да идвате в нашия град? 
- Аз съм роден и израсъл в Русе. Това е градът на моята младост и ми е много скъп. Затова с радост приех поканата да давам консултации в Комплексния онкологичен център в родния си град.
- Кои са най-честите хематологични заболявания?
- Най-чести са хроничните анемични състояния. Главният критерий за анемия е пониженият хемоглобин. Анемията се развива бавно. Организмът се адаптира и оплакванията се появяват години след поява на причината. Затова са важни и профилактичните прегледи, при които често се установява все още безсимптомно протичаща анемия.
Хроничната анемия е проява на различни хематологични и други вътрешни заболявания
Причините са разнообразни. От злокачествен процес на вътрешен орган и злокачествено кръвно заболяване до хронична кръвозагуба от обилен месечен цикъл и/или кървящи хемороиди, бременност и други. Повечето анемии са напълно лечими - най-често от дефицит на желязо и/или витамин В12.
Немалко са анемиите, които се предават по наследство. У нас е широко разпространена леката форма на Средиземноморска анемия - Таласемия минор. Тя не застрашава живота, но при наличие и при двамата партньори може да се роди дете с тежка, застрашаваща живота анемия Таласемия майор. 
Установяването на хемоглобин под 120 г/л при жените и под 130 г/л при мъжете е абсолютно показание за консултация с клиничен хематолог. За опитния специалист често е достатъчна пълната кръвна картина от хематологичен анализатор, за да постави диагнозата. За успокоение на русенци ще кажа, че повечето анемии са напълно лечими.
- Кои са най-честите злокачествени кръвни заболявания?
- Най-чести са малигнените лимфоми. Народът ги нарича рак на лимфните възли. Те са голяма група заболявания с варираща степен на злокачественост. От безсимптомно бавно протичане до много бърза и фатална еволюция.
Най-честа проява са увеличените лимфни възли, те са винаги неболезнени, но с варираща плътност
Най-неблагоприятните са с каменна твърдост, сраснали помежду си и с подлежащите тъкани. Често се добавят и продължителна неясна температура, обилно нощно потене, редукция на тегло и отпадналост.
След тях са левкемиите. При тези заболявания, наричани още левкози, в костния мозък и в периферната кръв се появяват и умножават болни кръвни клетки. Постепенно инфилтрират и вътрешните органи. Появяват се промени в параметрите на периферната кръв - понижен хемоглобин, повишени бели кръвни клетки, понижени тромбоцити. Има и левкемии, при които хемоглобинът и/или тромбоцитите са повишени. Понякога има увеличени лимфни възли, увеличени далак и черен дроб.
При всички малигнени кръвни заболявания има дълъг, често с години скрит период на бавна прогресия, при който болните са без оплаквания.
Горещо препоръчвам гражданите да се възползват от профилактичните прегледи с хематологичен анализатор
С тях се откриват и много от злокачествените заболявания на кръвта. 
През последните десетиления бе постигнат огромен напредък в лечението на малигнените хемопатии. Появиха се нови медикаменти, които значително подобриха прогнозата им. Важно условие за благоприятно повлияване е ранната диагноза.
- Може ли да се избегнат злокачествените кръвни заболявания?
- Няма профилактика на тези заболявания. Те не зависят от начина на живот, нито от вредните навици. Имат лека фамилност, но често възникват при хора, които дотогава въобще не са боледували. Характерни са във всички възрасти, но прогресивно зачестяват с напредване на възрастта.
- Кога е наложителна консултация с клиничен хематолог?
- Консултация с хематолог се налага при
лесна умора и сърцебиене при обичайни преди това физически усилия
чупливи нокти и чести рагади /цепвания/ на устните ъгли, дискомфорт и често парене в устната кухина, при поява на кървене от венците и хеморагии подкожно, поява на увеличени и неболезнени лимфни възли, неясна температура, обилно нощно потене и редукция на тегло, установено увеличение на далака, промени в пълната кръвна картина като понижен или повишен хемоглобин, понижени или повишени бели кръвни клетки, понижени или повишени тромбоцити, повишен хематокрит, поява на атипични клетки в периферната кръв.
- Храната, спортът и изобщо качеството на живот как влияят на кръвната ни картина?
- Няма доказано влияние на качеството на живот във всичките му аспекти за появата на хематологични заболявания. Важно е да се знае обаче, че почти всички хематологични заболявания започват тихо и протичат дълго без симптоми. Затова още веднъж ще подчертая, че профилактичните прегледи са важни и русенци не трябва да ги пренебрегват, за да може злокачествените кръвни заболявания да бъдат хванати още в зародиш и чрез консултации с клинични хематолози да се премине към нужното лечение.