Лидерът на "Малки европейски хора" Георги Софкин се споразумя днес с Районната прокуратура в родния си град Стара Загора и получи условна присъда от 6 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок. Това съобщи самият той пред "24 часа", от прокуратурата потвърдиха.

 

Софкин бе осъден за непристойно поведение в сградата на съда. Според обвинението, на 21 април т.г. 57-годишният мъж, който е висок 136 сантиметра, нахлул там и на висок глас поискал незабавно да му бъдат върнати мобилните телефони, които му били отнети след обиск в дома му, извършен на 14 април, както и да му бъде изплатено обезщетение. Обискът бил направен по друго разследване срещу него. След отказа на служителката, разгневеният посетител се разкрещял срещу нея, като я заплашвал с уволнение и обиждал на "комунистически боклук, парцал и смотла". Наложило се съдебната охрана да се намеси, а Софкин бил арестуван първо за 24 часа. След това Районният съд му наложи "домашен арест", но прокуратурата протестира тази мярка за неотклонение и Софкин прекара 41 дни в следствения арест.

Пред "24 часа" Георги Софкин коментира, че всичко било инсинуация, а престоят му в ареста бил опит за убийство. Преди да му наложи най-тежката мярка за неотклонение, съдът обаче му назначи медицинска експертиза, която да каже дали здравословното му състояние позволява престой зад решетките.

Според присъдата, Георги Софкин трябва да плати и 900 лева разноски по делото. Досега той беше с чисто съдебно минало, но под ръководството на Окръжната прокуратура в Стара Загора в момента срещу него се води досъдебно производство за принуда, припомниха от обвинението.