Искат есемесите от мобилни оператори и банки да са на български

Табелите на улици и на униформите на държавни служители като военни и полицаи задължително да бъдат изписани на кирилица. Тази идея ще бъде част от нов проект на Закон за българския език, който ще бъде внесен от парламентарната група „Обединени патриоти“ (ОП)
„Ако сега погледнете един полицай от разстояние, едва ли ще разберете националната му идентичност, защото върху униформата всички надписи в някои случаи са само на английски и национално определящите белези се състоят само от трикольор“, обясни депутатът от ОП Милен Михов. 
Той допълни още, че новият документ ще предвижда доставчиците на електронни услуги като мобилни оператори и банки да изпращат есемеси на кирилица. В момента те се пишат на латиница заради разлика в кодирането, поради която есемесите на кирилица са по-дълги. Михов обясни, че този проблем не е непреодолим и че в Турция вече било намерено решение. 
Друга пречка за писането на кирилица е, че някои по-стари мобилни телефони не я поддържат. В тази връзка Михов поиска и регламент, според който всички нови устройства в България и ЕС да поддържат българската форма на кирилица.
Изискването, свързано с писането на есемеси на български, вероятно ще бъде приложено след определен срок, заради хората, които все още разполагат с по-стари устройства, които не я поддържат. 
Друга идея, която ще залегне в законопроекта е имената на сайтовете на официалните български институции да са изписани задължително на български, а не преведени на английски, каквито случаи има в момента. 
Милен Михов обясни, че промените, които ще бъдат внесени, стъпват на законодателни инициативи от 41-вото Народно събрание.