Разследващи работят по версията за превозваческа война

Изстрелите по двата нови автобуса с пътници в Пловдив са от прашка, а не от въздушна пушка. Това съобщи пред "24 часа" началникът на Пето РУП Георги Данчев. Той уточни, че вместо патрони са били използвани метални копчета от дънки. Точно те са пробили двете големи странични стъкла на рейсовете, които са току-що излезли от завода. Копчетата са намерени във возилата от разследващите при извършения оглед.

Стрелбата е произведена в близкия блок от 25-30 метра разстояние до последната спирка на линия 66 в район "Тракия". Първият рейс е бил атакуван в 7,30 часа, а другият - 15 минути по-късно. В момента автобусите са в сервиз, а щетите са за хиляди левове. По случая е образувано дознание.

Една от версията на разследващите е, че става въпрос за война между превозвачи.

Линиите 1 и 66 ги наричат "златни", защото са с най-дълги маршрути и постъпленията от тях са най-добри. Те бяха възложени преди дни с временна заповед на кмета Иван Тотев на "Автобусни превози", която се ръководи от Петко Ангелов. По линия 1 той пусна чисто нови манове, а по 66 - "Исузу".

До петък тя двете линии в продължение на година и три месеца бяха обслужвани от "Хеброс бус", която ги получи с временна заповед. Преди това 1 и 66 бяха възложени на друга фирма - "Автотранс". Нейният шеф Димитър Чолаков, който е и общински съветник, коментира, че обстрелването на автобуси не е прецедент. Той се оплака, че негови рейсове също са били обект на атака от стрелба с прашки.