Изкуственият интелект подбира по-добре донорите за присаждане на органи от самите лекари, убедени са експертите от австралийската компания Austin Health.

При това в случая се задейства същия механизъм, както и при сайтовете за запознанства, където се търси предполагаемия идеален партньор.

При опита се е използвала широко достъпна информация, за да се прогнозира дали донорския черен дроб ще умре бързо в новото тяло. Специален алгоритъм анализира информацията за донорите, реципиентите, присажданията. И той успешно е предсказал изходът от трансплантациите в 5 от 6 случая. За сравнение прогнозите на компетентните лекари са били верни в 4 от 6 случая.

Уникалният алгоритъм за оценка бе изработен от изследователя Ямун Канкинаге от Университета на Мелбърн. Компанията Austin Health възнамерява в най-скоро време да извърши клинични изпитания на алгоритъма в полеви условия.

До момента няма универсална методика, позволяваща да се определи най-безопасният и ефективен начин за използването на донорски черен дроб. Положението се усложнява от факта, че донорският черен дроб е малко, а списъкът на нуждаещите се е огромен. По същество лекарите нямат право на грешка, но на практика неведнъж се случва пациентът да се бъде отърваван от неподходящ дроб.