Колегите от Спешна помощ в Русе споделиха с нас немного приятни неща и поставиха доста въпроси и проблеми, които срещат в ежедневието си, което ни даде възможност да направим снимка на сегашното състояние на спешната медицина в града и региона, каза на импровизиран брифинг вчера изпълнителният директор на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ проф.Стоян Миланов, който е и председател на Българското дружество по спешна медицина. Вчера той и д-р Стоян Сопотенски - началник на Спешно приемно отделение в „Пирогов“, бяха в Русе за участие в дискусия на тема „Защо е необходим стандартът за Спешна помощ - предимства и недостатъци“, организирана от МБАЛ-Русе.
Центърът за спешна медицинска помощ /ЦСМП/ и Спешно отделение в болницата си взаимодействат много добре, работят в пълен синхрон, но търпят развитие във връзка с влизането в сила на стандарта за спешна помощ, посочи проф.Миланов. По думите му това не може да стане с магическа пръчка, защото се изисква промяна на инфраструктурата в Спешно приемно отделение в болницата и привличане на кадри, за да могат пациентите да бъдат категоризирани. Самият стандарт ще бъде приложен в системата поетапно, тъй като може би ще търпи промени, защото медицината е постоянно развиваща се наука, обясни професорът. И уточни, че кодовете зелен, жълт и червен в спешната помощ са изключително важни, защото те ще означават кой пациент трябва да бъде обслужен веднага от екип с линейка и кой може да почака до 4 часа. Класифицирането на болните ще става след серия въпроси от дежурните на диспечерския пулт медици. Така в Спешно приемно отделение ще бъдат карани само най-тежките случаи, уточни д-р Сопотенски. Триажът /медицинският подбор - б.р./ с кодовете е част от един процес, който започва с разговор по телефона, продължава на мястото на инцидента и впоследствие тежките случаи се карат в Спешно отделение, обобщи д-р Сопотенски. 
По данни на началника на Спешно приемно в МБАЛ-Русе д-р Юрий Йовков миналата година в отделението са приети 26 255 пациенти, като починалите са само 82 души с политравми от катастрофи или в много тежко състояние с инсулт или инфаркт. Тази смъртност представлява 0,31%, което е много добра атестация за работата на екипа.