28-годишният Юсеин Хасан Юсеин от поморийското село Страцин ще бъде предаден на съда в германския град Аугсбург, за да бъде съден, заради това, че създал интернет империя чрез която извършвал фиктивни продажби на авточасти за скъпи автомобили в Германия. Бургаският окръжен съд (БОС) днес разгледа искането за екстрадиция на Юсеин. Младият мъж говореше неразбираем език, но от сложните му волеизявления стана ясно, че дава съгласието си да бъде екстрадиран и съден в Германия, съобщава „Флагман”.Интересна подробност е, че сутринта, когато Юсеин бе конвоиран към Съдебната палата, се заинати и поиска преводач – от турски на български, защото трудно разбирал какво му говорят. В зала той бе абсолютно неадекватен, което породи сериозни съмнения дали изобщо може да се подпише.

„Невъзможно е, та той никога не е виждал компютър, нито може да чете и пише. Учи до 3-и клас в Страцин, след това работеше с нас на полето, а от няколко години е арматурист. Преди една година му предложиха да отиде в Германия, но го измамиха и се върна след 10 дни. Нямаше нито стотинка, едва ги бе накарал да му платят 100 евро за обратното прибиране“, казаха близките на Юсеин.

Той бил задържан като в холивудски филм преди няколко дни в дома им в поморийското село. Никой си нямал и представа за какво може да го арестуван до днес, когато стана ясно, че за Юсеин има издадена европейска заповед за арест от съда в Аугсбург, която българските власти, трябвало да изпълнят.

Според нея Юсеин е обвиняем за интернет измама в особено големи размери, по която го грозят от 10 до 15 години затвор. От Германия дават гаранции, че ще се проведе честен и справедлив процес, а след това, ако Юсеин желае може да излежи присъдата си в България.

Според близките на младия мъж, той бил натопен. Някой е използвал неправомерно данните му и е регистрирал дебитни карти и профил в популярен сайт за продажба на автомобили и авточасти в Германия.

Механизмът на измамата бил много прост – пускали се за продажба авточасти на изключително изгодни цени, плащането ставало по електронен път, а поръчаната част така и не стигала до крайния потребител. Не е ясна точната бройка на въвлечените в тази измама, сигналите постоянно се увеличават.

В Германия Юсеин ще трябва да посочи на кой е давал личните си документи, за да се стигне до истинския извършител на деянието. В противен случай той ще полежи дълго зад решетките.

В Съдебната палата днес бе приятелката му, която сподели, че двамата планирали сватба – на 11 октомври, но очевидно плановете им ще се променят.