Сръбският президент Томислав Николич заяви днес, че хвърленият камък срещу премиера Александър Вучич на церемонията вчера за 20-годишнината от убийствата в Сребреница, е инцидент, напомнящ онези, предшествали войната в Босна.

Инцидентът, който Николич определя като "опит за линчуване", е отражение на "лошите, дори враждебни отношения в Босна и ясно показва какво мислят за сърбите някои босненски политици и духовни сановници", изтъква президентът в комюнике.

Никой не трябва да е равнодушен пред варварството на този инцидент, който много напомня на инцидентите от 1992 (началото на войната в Босна), изтъква Николич.

Сръбският президент смята, че премиерът Вучич е станал обект на атака точно защото "е пристигнал в Сребреница с протегната ръка в знак на помирение". "Ако се изисква изключителна смелост, за да се предприеме приятелско посещение, въпросът е какво представлява враждебността?" – пита Николич.

Сърбия няма да промени позицията си за другите народи и държави, тя си остава приятелска, другите обаче трябва да се замислят какво правят и какво са направили, въвличайки ни в нови раздори двадесет години след гражданската война в Босна, добавя сръбският президент.