Социалдемократическият съюз /СДСМ/, Либерално-демократическата партия /ЛДП/ и формацията на Любчо Георгиевски ВМРО-Народна партия са първите политически партии, които твърдяха, че "античните македонци са част от днешната македонска нация".

Това пише в обширна статия в. "Дневник", който е проправителствен и близък до партията на премиера Никола Груевски ВМРО-ДПМНЕ. В анализа се подчертава, че "сегашното правителство никога и по никакъв начин не твърдяло, че македонците са чисти наследници на античните македонци". "Правителството чисто и просто се погрижи да коригира една историческа несправедливост, която е свързана с тенденциозното и злонамерено злепоставяне на на македонската антична история и античните македонци, като съставна част от етногенезиса на днешната македонска нация", пише изданието.

"В публичното пространство е малко известен фактът, че по време на управлението на СДСМ и ЛДП, но и сегашното ръководство на ВМРО-НП официално твърдяха, че античните македонци са съставна част от днешната македонска нация и възхваляваха славната македонска антична история", пише още вестникът.

"Дневник" публикува и големи откъси от учебниците по история за основно и средно образование, които са били разпространявани по време на управлението на СДСМ и ЛДП.

Вестникът припомня, че "предишното ръководство на ВМРО-ДПМНЕ /Начело с Любчо Георгиевски - бел.ред./, когато е било на власт, финансира учебници, в които се твърди, че "сегашният македонски народ е създаден върху античното културно наследство". "Това стана, когато министър на образованието бе д-р Ненад Новковски", пише още изданието и описва учебниците по история, които са издадени и по време на управлението на СДСМ.

"Къде е логиката на СДСМ, когато от една страна финансира учебници по история за десетки хиляди деца, в които се подчертава, че Александър Македонски е прославил името на Македония по света, а от друга страна днешните активисти на партията се противопоставят на изграждането на негов паметник", пише още проправителственото издание.


През 2008 година сегашният премиер Никола Груевски бе инициатор на проекта "Скопие 2014", който напълно преобрази македонската столица и наложи бароковата архитектура върху всички държавни и общестевно значими сгради. На централния площад в Скопие бе поставен и огромен паметник на Александър Македонски, който местните жители с ирония наричат "Ацо" /умалителното име на Александър/.