Четири кандидатури за гуверньор на Българската народна банка бяха внесени в деловодството на Народното събрание часове преди изтичането на крайния срок днес в 18:00 часа, предаде репортер на БГНЕС.

За поста на Иван Искров ще се борят Димитър Радев, Григорий Вазов, Виктор Йоцов и Бисер Манолов. Първа пред медиите и парламентарните групи беше лансирана кандидатурата на Радев, който бе издигнат от ГЕРБ. Още преди да бъдат приети процедурни правила за избор на нов управител на БНБ, Радев бе доведен в парламента от Менда Стоянова за среща с отделните парламентарни групи.

Последва приемане на процедурни правила за избор на нов управител, след което Патриотичният фронт издигна кандидатурата на Григорий Вазов. Днес със своя кандидатура излезе и АБВ в лицето на Виктор Йоцов.

Последен в битката се включи и Бисер Манолов, който бе предложен още преди няколко седмици от Движение "България на гражданите" на Реформаторския блок, но до днес не беше ясно какво ще реши коалицията. В крайна сметка днес групата на РБ внесе документите на Манолов като обяви, че издига две кандидатури - неговата и тази на Димитър Радев, чиито документи вече са внесени в деловодството от ГЕРБ.

След изтичане на крайния срок за внасяне на кандидатури, те ще бъдат качени на сайта на парламента. Седем дни по-късно предстои изслушване в комисията по бюджет и финанси, а след това и избор в пленарната зала. За да се случи обаче това е необходимо настоящият гуверньор на БНБ Иван Искров да подаде оставка. В противен случай избор на нов управител може да има не по-рано от 10 юли.

Според Менда Стоянова Искров ще подаде оставка на 19 юни, за което той е гарантирал пред нея в личен разговор преди няколко седмици. Стоянова обяви това при приемането на процедурните правила за избор, като на въпрос какво ще се случи, ако Искров все пак не подаде оставка на тази дата отговори, че "лично ще отиде в БНБ и ще го набие".