Тифани Втора, най-старата котка в света, е починала в съня си, съобщава официалният сайт на Книгата на рекордите на Гинес. Тя беше на 27 години 2 месеца и 20 дни.

Родена на 13 март 1988 г. в Сан Диего, Калифорния, късокосместата черно-оранжева костенуркова котка е купена от собственичката ѝ Шарън Ворхийс от местен зоомагазин,

когато е била на около шест седмици.

Шарън плаща 10 долара за писаната и често споделяла парите за Тифани Втора са "най-добре похарчените в живота ѝ".

Тогава жената купува и две кучета, родени по същото време. За съжаление и двете починали преди много години, а Тифани Втора ги надживяла значително.

Котката отбеляза 27-ия си рожден ден през март. Специалистите отбелязват, че 27 години при котките се равняват на 125 при хората.

Въпреки невероятната си възраст животното бе запазило доброто си зрение, слух и физическа активност, но страдаше от високо кръвно налягане. Тя се хранеше най-вече с котешка храна и прекарваше по-голямата част от времето в къщата, но понякога излизаше и на разходка.

За най-стара котка, живяла някога в света, се смята Крийм Паф от Тексас. Тя е родена през 1967 г. и умира през 2005 г. на 38 години и три месеца.