Главнокомандващият на Обединените сили на НАТО в Брюнсюм (Холандия) генерал Ханс-Лотар Домрьозе споделя пред немско издание, че Алиансът е притеснен от възможността Русия да използва ядрени оръжия, съобщи НТВ. Руснаците приемат за възможно използването на тактическо ядрено оръжие като средство за водене на война. Ние - не, изтъква генералът в интервю за германското списание „Фокус".Той охарактеризира руския президент Владимир Путин като непреклонен, далновиден политик, който е способен да предвиди ситуациите, но в същото време е „хазартен играч", който може да бъде много опасен.

Домрьозе подчерта, че нито НАТО, нито лично той приемат Русия като враг, но се разглежда като потенциална заплаха.

„Искам да подчертая, че никой в НАТО не иска война. Ние само ще защитим населението. Надявам се, че президентът Путин разбира това. Това ще ми позволи да спя спокойно, добави офицерът.

Други висши командири от Алианса обаче не са така песимистично настроени. Главнокомандващият на силите на НАТО н Европа Филип БРидлав обяви вече, че няма никакви преки доказателства Русия да разполага допълнителни ядрени оръжия. 

Москва от своя страна уверява, че ще пристъпи към увеличаване на ядрените си арсенали само, ако бъде предизвикана от действията на САЩ.