Български ученици бяха наградени със златни медали от световен конкурс на НАСА. Те са отличени за създаването на образователен уеб сайт „Пътешественик във Вселената”, предоставящ задълбочена информация за Земята, Космоса и космическите мисии.

NASA Space Apps е най-големият хакатон в света и в него участваха над 130 града от целия свят.

Целта на конкурса е да приобщи хората и да ги мотивира в посока решаване на значителни проблеми свързани с планетата Земя и космоса.

Наградените

Двата проекта, с който България участва бяха създадени и представени от учениците от Професионална гимназия по електротехника и автоматика в София. В разработването на проектите участваха учениците Александър Алексиев, Божидар Иванов, Александър Матаров и Даниел Георгиев с ръководители инж. Румяна Славчева и инж. Огнян Дириманов.

Образователен проект, в помощ на ученици

„Пътешественик във Вселената” беше награден със златен медал в категория „ Outer Space” – Happy moments from space.Той дава възможност за следене прогнозата за слънчеви изригвания. Всеки потребител може да изпрати картичка на близки и приятели, използвайки огромният архив от невероятни снимки, направени от телескопите на НАСА.

Сайта може да се използва в училищата в часовете по физика, както и от всички потребители, интересуващи се от постиженията на човека на Земята и в Космоса.

Вторият БГ проект – за следене на водните ресурси

Вторият проект, участвал в категория „Earth“ – “Clean Water mapping” е система за картографиране и контрол на водните ресурси.

Той цели да предотврати огромните по брой и разрушения наводнения, случили се през последните години не само в България, но и по целия свят поради климатичните проблеми и насилствената промяна на екосистемата от човешкият фактор.