Не съществува практическа причина за взривовете в землището на село Иганово. Това каза Веселин Личев, кмет на Сопот, за "Фокус". По думите му складът бил изключително сериозен по отношение на защита и сигурност. В него е нямало ток, отопление, електричество и всичко е било чисто.

„Изделията са много добре защитени”, добави Личев. Според него експертите, които са пристигнали от София работят на много високо ниво и се предполага, че ще предоставят експертното си мнение след месец. „Възможно е това да се случи и по-рано, ако открият нещо”, коментира кметът.

По думите му в конкретния случай не ставало въпрос за неправилна утилизация, а за чисто нови боеприпаси, които са произведени по поръчка. „Проблемът с утилизацията е, че се прави в частни фирми, в които няма адекватни мерки за сигурност. Там и нещо малко да се случи, последствията са много сериозни”, смята Личев.

По думите му в склада е имало неуправляеми ракети, а всичко е приключило, сякаш нищо не се е случило. След инцидента жителите на Сопот са коментирали, че в днешно време българинът е свикнал да дава минимума от себе си, а да търси максимума от държавата. „Няма как да не даваш от себе си, да търсиш максимума от държавата и тя да е виновна. Нека не забравяме, че държавата сме всички ние”, добави кметът на Сопот.