Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния съобщи, че по дела за корупция през 2014 г. присъдите са включвали и конфискация за над 310 милиона евро. Дирекцията призова фискалните органи да приведат в изпълнение съдебните решения.

"Конфискуваните суми може да са значителен източник на държавни приходи, елемент, който не трябва да бъде пренебрегван. Окончателните съдебни присъди по дела на НДБК през 2014 г. включват конфискация и възстановяване на суми от над 310 милиона евро, три пъти повече, отколкото през 2013 г.

Ако тази сума бъде ефективно приведена в изпълнение, то биха могли да бъдат осигурени средства за заплатите, които държавата плаща на всички лекари в Румъния за една година. Важно е фискалните органи да приведат в изпълнение тези решения", каза ръководителят на НДБК, главен прокурор Лаура Кодруца Кьовеши.

Липсата в Румъния на национална база данни със съдебните решения, "фирми фантоми" и липсата на купувачи на търговете с конфискувани стоки, както и хора без доходи в затворите са някои от причините, поради които равнището на събираемост на отсъдени по дела обезщетения е ниско, информира агенция Медиафакс, като се позовава на съобщение на Националната агенция за фискално администриране.