Владимир Путин е свел най-близките си хора, с които прекарва времето си и взима решенията за управлението на държавата до няколко ръководители на силови структури и отстрани от този кръг милиардерите, пострадали от обезценката на рублата и кризата с Украйна. Това пише „Блумбърг”, като се позовава на свои източници в Москва.
Според информацията на два независими източника, пожелали анонимност, руският президент е започнал да се отнася с подозрение към хората, които са му задължени за богатството си и които силно пострадаха от западните санкции.

Единият от източниците уточнява, че бизнесмените, които допреди няколко месеца бяха много близки с Путин, осъзнават своя дълг пред него и публично няма да го критикуват, но не искат неговите лични амбиции да унищожат състоянието им. Въпреки това фактите са впечатляващи – през миналата година най-богатите руснаци загубиха 61 милиарда долара от своите състояния, което е около 25% от всичко, което те имат.

Така Генадий Тимченко обедня от 11 милиарда долара до 4.1 милиарда долара, а братята Ротенберг от 5.3 милиарда долара до 2.1 милиарда долара.

Това се потвърждава и от други източници. Така например според Сергей Марков преди много близки до президента бизнесмени се оказаха изведнъж в „периферията”, а най-близки на Путин вече са секретарят на Съвета по безопасност Николай Патрушев, шефът на ФСБ Александър Бортников, шефът на СВР Михаил Фрадков и министърът на отбраната Сергей Шойгу.

„Блумбърг” напомня, че през ноември 2014 година министри и експерти, занимаващи се със спасението на руската икономика, се налага да чакат с месеци, преди да влязат при Владимир Путин със своите доклади.

Социолози също посочват, че времената са тежки за руския президент, тъй като го критикуват и отляво, и отдясно , и либерали, и ястреби. Напомня се и това ,че двама от най-влиятелните преди години държавни чиновници – Евгений Примаков и Алексей Кудрин – препоръчаха нормализиране на отношенията със Запада.