Жълт код е обявен за последния ден от 2014 г. в 24 области на страната заради екстремно ниски температури и силен вятър, съобщиха от НИМХ.

Кодът е в сила за всички области без Пазарджишка, Пловдивска, Смолянска и Старозагорска. За последните 4 области обявеният код е зелен. В 13 области ще бъде много студено с отрицателни дневни температури.

Това се отнася за областите Благоевградска, Кюстендилска, Пернишка, София-град, София област, Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска и Русенска. Там минималните температури сутринта ще бъдат между минус 14° и минус 9°, а максималните между минус 10°и минус 5°. В 5 области на Североизточна България ниските температури ще бъдат придружени от силен вятър. Това са областите Търговищка, Разградска, Шуменска, Силистренска и Добричка. Там също ще бъде с отрицателни дневни температури. Минималните температури сутринта ще бъдат между минус 14° и минус 9°, а максималните между минус 10°и минус 5°. Ще духа силен северен вятър със скорост 15-20 м/сек и пулсации до 24 м/сек. Ще има условия за образуване на преспи и навявания.

В 6 области на Източна и Южна България е обявен жълт код заради силен вятър. Това са областите Варненска, Бургаска, Сливенска, Ямболска, Хасковска и Кърджалийска. Там ще духа силен северен вятър със скорост 15-20 м/сек и пулсации до 24 м/сек. Ще има условия за образуване на преспи и навявания.

Времето над страната ще бъде студено, в източната половина и доста ветровито, което ще създава усещане за още по-студено време и образуване на преспи и навявания. Ще бъде облачно и на много места ще има превалявания от сняг. По-значителни ще са валежите в Югоизточна България, като по най-южното крайбрежие на морето ще вали дъжд и сняг.

Вятърът ще е слаб, в Източна България умерен и силен от север. Минималните температури в повечето места ще бъдат между минус 12° и минус 7°, в отделни райони на Северна България и високите полета на Западна България до минус 14-15°, а по южното крайбрежие до минус 1°. Максималните температури също ще са в широки граници – преобладаващите ще бъдат между минус 9° и минус 4°, по южното крайбрежие на морето около нулата. В София минималната температура ще бъде минус 13°, а максималната минус 9°. В новогодишната нощ времето над по-голямата част от страната ще остане облачно. В Източна и най-вече в Югоизточна България ще продължи да превалява сняг, докато над Западна България ще има разкъсвания на облачността. В Източна България ще продължи да духа умерен и силен северен вятър. Към полунощ преобладаващите температури ще бъдат между минус 13° и минус 8°, в София минус 13°-минус 14°.

Над планините ще бъде облачно с валежи от слаб сняг. Вятърът ще е силен от изток-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 10°, на 2000 метра около минус 15°. По Черноморието ще бъде ветровито, облачно, с валежи от сняг, само на най-южното крайбрежие на морето от дъжд и сняг. Ще духа силен северен вятър.