Национална информационна кампания повежда борба срещу нелегалната търговия на цигари. Партньори в инициативата са Агенция "Митници", МВР и Центърът за изследване на демокрацията. Организатор е Инициативата "Срещу незаконната търговия", в която са обединени пет тютюневи компании в страната с амбиция да бъде разрешен проблемът с незаконната търговия с нелегални цигари.
Средно 20% е потреблението на контрабандни цигари за второто тримесечие на тази година, сочи изследване на независимата агенция за пазарни проучвания AC Nielsen. Това води до големи финансови щети за бюджета от намалели приходи от акциз и за законните производители на тютюневи изделия. Изчислено е, че годишно се продават около 140 млн. кутии нелегални цигари, от което бюджетът губи между 400 и 500 млн.лева. Около 400 000 души продължават да употребяват контрабандни папироси.
Инициативата "Срещу незаконната търговия"  стартира през 2010 година с участието на "Булгартабак Холдинг", "Бритиш Американ Табако Трейдинг България", "Джапан Табако Интернешънъл България", "Импириъл Табако България" и "Филип Морис България". Целта е да се окаже съдействие на правоприлагащите органи в България в борбата с незаконната търговия с цигари.