Страната ни е най-замърсена от всички държави, членуващи в Европейския съюз.
Обезпокоителните данни са от годишния доклад на Европейската агенция по околна среда, като класацията е по отношение на фините прахови частици, които са отговорни за най-сериозното замърсяване на Стария континент.
След нас в негативната класация се нареждат Полша и Словакия.
Процентът на българското население, изложено на прекомерни нива на фините прахови частици за 2012 г., се приближава до 90%, което далеч надхвърля средните европейски стойности, които са около 38 на сто.
Проблемите за това са от битово, транспортно и промишлено естество, а също и замърсените и зле поддържани пътни настилки.
Климатични фактори, като например ниска скорост на вятъра и продължителна суша, също допринасят за замърсяването на въздуха, а най-тежко е положението в Перник, Димитровград, Видин и Пловдив.
По отношение на азотния диоксид, България е сред страните с ниски нива на замърсяване, като повишени стойности има от време на време в София и Пловдив заради емисиите на автомобилния транспорт.
Емисиите на серен диоксид у нас са под нормите, като единствените местни замърсявания са в Перник и Гълъбово и се дължат на топлоелектрическите централи.
Що се отнася до други замърсители на въздуха в страната (въглероден диоксид, бензен, олово, никел и арсен), няма проблеми при целевите норми за замърсяване.
Статистиката сочи, че само през 2011 г. на Стария континент са регистрирани около 400 000 случая на преждевременна смърт заради опасното влияние на замърсен въздух върху здравето на хората.
Близо 95% от населението на градовете в Европа е изложено на замърсители, сочени за опасни от СЗО.