Кулинарно-фолклорен празник на охлюва подготвят в село Алваново, община Търговище. Той се организира от Народно читалище (НЧ) „Йордан Миндов – 1892“ в населеното място за поредна година, каза за БТА секретарят на културната институция Емилия Иванова. 
Празникът на охлюва се заражда като инициатива през 2016 година, като своеобразна кулинарна изложба на жените от Алваново. Предизвиква интерес и още от следващата година става място за среща, дегустации и обмяна на рецепти на общинско равнище. 
Тази година на площада в центъра на Алваново любими гозби с охлюви и сладки и солени тестени изделия, оформени като охлюв, ще представят домакини от различни населени места в Търговищко. Ще дойдат представители на общините Велики Преслав и Каспичан, каза още секретарят.
Домашно приготвените изкушения ще бъдат подредени в изложба, както и ще участват в кулинарен конкурс с дегустация. Най-вкусните ястия ще бъдат отличени, а кулинарите – наградени. За всички участници ще има грамоти.  
Проявата се очаква с интерес и вълнение от местните жители, за които охлювите са предпочитан деликатес през пролетта и началото на лятото. Характерна за населеното място е алвановската яхния с охлюви и много лук, посочи Емилия Иванова. По нейни думи, колкото и типична да е рецептата за селото, толкова и всяка домакиня има свой прочит и начин на приготвянето ѝ. 
Празникът на охлюва в търговищкото село ще се състои на 1 юни от 10:30 часа. За жителите и гостите в Алваново от читалището подготвят и фолклорна музикална програма.